سرویس آذربایجان غربی- نمایندگان مجلس شورای اسلامی با ایجاد ۸۶ منطقه ویژه اقتصادی و هشت منطقه آزاد تجاری - صنعتی موافقت کردند که 17 منطقه در آذربایجان غربی و کردستان قرار دارد.
نمایندگان مجلس تصویب کردند
ایجاد 17 منطقه آزاد تجاری و ویژه اقتصادی در کردستان و آذربایجان غربی
به گزارش زریان مکریان ، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز (یکشنبه ۱۱شهریور ) با لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری – صنعتی، اصلاح محدوده سه منطقه آزاد تجاری – صنعتی و ایجاد 86 مناطق ویژه اقتصادی با ۱۴۱ رای موافق، ۷۵ رای مخالف و ۷ رای ممتنع از مجموع ۲۳۶ نماینده حاضر در مجلس شورای اسلامی موافقت کردند.
بر اساس این لایحه، در استان کردستان، منطقه آزاد تجاری_صنعتی بانه – مریوان و در آذربایجان غربی سرو – ارومیه ایجاد می شود.
همچنین در آذربایجان غربی، 12 منطقه ویژه اقتصادی در خوی، چایپاره، بوکان، مهاباد، پیرانشهر، سردشت، تکاب، نقده، ارومیه، اشنویه، میاندوآب، چالدران و در استان کردستان 3منطقه ویژه اقتصادی در بیجار، دیواندره و سقز احداث می شود.
منطقه ویژه اقتصادی چیست و تفاوت آن با منطقه آزاد کدام است؟
بنا به تعاریف بینالمللی، منطقه آزاد، محدوده حراستشده بندری و غیربندری است که از شمول برخی از مقررات جاری کشور متبوع خارج بوده و با بهرهگیری از مزایایی نظیر معافیتهای مالیاتی، بخشودگی سود و عوارض گمرکی، عدموجود تشریفات زاید ارزی، اداری و مقررات دست و پاگیر و همچنین سهولت و تسریع در فرآیندهای صادرات و واردات با جذب سرمایهگذاری خارجی و انتقال فناوری به توسعه سرزمین اصلی کمک میکند.
در تعریف سازمان ملل متحد (یونیدو) از مناطق آزاد بهعنوان «محرکه» در راستای تشویق صادرات صنعتی تلقی میشود.
همچنین در برداشت جدید از مناطق آزاد که به منطقه آزاد پردازش صادرات معروف است، به ناحیه صنعتی ویژهای در خارج از مرز گمرکی که تولیداتش جهتگیری صادراتی دارند، گفته میشود. فلسفه این اصطلاح را میتوان در تغییر استراتژی واردات به استراتژی توسعه صادرات دانست.
همچنین مناطق ویژه تجاری صنعتی را میتوان بهصورت زیر تعریف کرد: «محدوده جغرافیایی مشخص که قوانین گمرکی محدوده گمرکی کشور در آن اجرا نمیشود و بهمنظور تسهیل در امر واردات و صادرات کالا و حمایت از صنعت داخلی کشور و همچنین جذب فناوریهای نوین در امر تولید و توسعه منطقهای در مبادی گمرکات و نقاط مرزی کشور ایجاد میشود را مناطق ویژه تجاری ـ صنعتی مینامند.»
تفاوت مناطق ویژه اقتصادی و آزاد تجاری
برخی از مهمترین تفاوتهای مناطق آزاد و ویژه را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
معافیت مالیاتی به مدت ۱۵ سال در مناطق آزاد وجود دارد و در مناطق ویژه اقتصادی تخفیف مالیاتی طبق مقررات داخل کشور است.
خردهفروشی کالا در مناطق ویژه اقتصادی فقط برای اتباع خارجی امکانپذیر است، لیکن در مناطق آزاد خردهفروشی برای اتباع خارجی و داخلی امکان دارد.
مقررات روادید برای اتباع خارجی در مناطق ویژه براساس ضوابط داخل کشور است، ولی در مناطق آزاد روادید در مرزهای ورودی اعطا میشود.
مقررات کار و بیمه اجتماعی در استخدام اتباع خارجی در مناطق آزاد تابع مقررات خاص مناطق است، ولی در مناطق ویژه اقتصادی تابع مقررات داخل کشور خواهد بود.
مزیت عمده مناطق ویژه اقتصادی در چیست؟
- معافیت گمرکی تا سقف ارزش افزوده و پرداخت عوارض گمرکی مازاد بر ارزش افزوده قطعات خارجی در تولیدات
- ورود ماشینآلات خط تولید و ابزار و اثاثیه اداری بدون عوارض گمرکی
- تبعیت از قانون کار مناطق آزاد تجاری و صنعتی در مناطق ویژه
- صدور مجوز ساخت و پایان کار بهصورت رایگان
- عدم محدودیت زمانی متروکه شدن کالا در منطقه ویژه
- 1397/6/11 01:08:53
- شناسه خبر : 4015B08E